Απειλές μηνύσεων χωρίς λόγο στο facebook και μετά… σβήσιμο σχολίων!

26166932_936439393172300_4189018131956725435_n

UPDATE (19/2/2021): Στο σχόλιο (με νομικές απειλές) της δικηγόρου κ. Μαρίας Αδαμάκη απάντησα σήμερα αναλυτικά σε νέο σχόλιο, με μεγάλη καθυστέρηση…. αφού πρώτα ερεύνησα το θέμα που έθεσε και ρώτησα ειδικούς.

Σε μία παλιά δημόσια ανάρτηση του Απόστολου Σωμαράκη (23 Οκτωβρίου 2017) μπήκε στις 26 Δεκέμβρη μία νέα σχολιάστρια, η οποία… αφού δήλωσε άγνοια και απορία για σημαντικά γνωστά δεδομένα στην υπόθεση του City Plaza (που αναλύεται με κλικ εδώ), στη συνέχεια αρπάχτηκε χωρίς λόγο, απειλώντας με μηνύσεις και αυτόφωρο πολύ κόσμο, ακόμη κι εμένα! Μάλιστα ο μοναδικός προφανής λόγος που έφαγα τη νομική απειλή για αυτόφωρο είναι ότι δήλωσα πως σώζω τις δημόσιες συζητήσεις στο facebook. Αργότερα, συνειδητοποίησα ότι…

  • Η γελοία απειλή αυτοφώρου που υπέστην (επειδή σώζω κάποιες δημόσιες συζητήσεις) δεν αποκλείεται στο μέλλον να τεθεί και γενικότερα, με βάση το λάθος σκεπτικό ΕΦΟΣΟΝ κάποιες δημόσιες συζητήσεις κρύφτηκαν από το υπόλοιπο διαδίκτυο, έγιναν ιδιωτικές, άρα η καταγραφή τους διώκεται“, όπως η ηχογράφηση τηλεφωνημάτων. (Ε, σιγά μη διωχθεί ποινικά και το… σώσιμο ιστοσελίδων  😆 ).
  • Και όμως! Ένα τέτοιο γελοίο σκεπτικό μερικοί ίσως το υιοθετήσουν και σοβαρά. Α, ρε γλέντια!… Τότε να δείτε πόσο θα ευαισθητοποιηθεί πολύς κόσμος που δεν έχει καταλάβει το “πραξικόπημα” της καταστροφής του Δημοσίου Λόγου από το facebook.

Anyway… Η ίδια σχολιάστρια έσπευσε, λίγο αργότερα, να σβήσει όλα τα δικά της σχόλια αφήνοντας ανέπαφο μόνο ένα, εκείνο της κύριας νομικής απειλής της. Πολύ πιθανώς, σβήνοντας τα δικά της σχόλια ελπίζει να “αποδείξει” σε άλλους (ή ακόμη και σε… δικαστήριο) ότι υπέστη αναίτιες δημόσιες επιθέσεις! Ε, συγνώμη… δεν είμαστε και χθεσινοί. Εκείνο που δήλωσα για την υπεράσπιση του δημοσίου διαλόγου και τη φύλαξή του (ώστε να μην αλλοιώνεται) το εννοώ και το εφαρμόζω, εξίσου σχολαστικά με τον σεβασμό μου σε προσωπικά δεδομένα (ή πριβέ συζητήσεις όπου οι παρευρισκόμενοι δεν θάθελαν να βγουν δημόσια -και δεν διανοούμαι να παραβιάσω αυτό το δικαίωμά τους).  Ας μάθουμε επιτέλους ότι ο Δημόσιος Διάλογος είναι η Ψυχή της Δημοκρατίας!

Εν πάση περιπτώσει, επειδή η καλή αυτή κυρία με τους καλούς της τρόπους (ας μου επιτραπεί και ολίγη ειρωνεία εδώ)… απείλησε επανειλλημένα και απολύτως αβάσιμα (νομίζω) σχεδόν όλους τους άλλους με μηνύσεις, ενώ δηλώνει και δικηγόρος το επάγγελμα, θεώρησα καλό να αναρτήσω ένα ακριβές screen-shot όλης της συζήτησης, πριν εκείνη σβήσει τα σχόλιά της. Θα τα βρείτε όλα εύκολα πιο κάτω και… δεν χρειάζεται ούτε καν να σας πω το όνομα της κυρίας! Η συζήτηση σώθηκε και σαν ιστοσελίδα (για τεκμηρίωση), αλλά είναι τεχνικά πιο βολικό το εξής screen-shot:

2017-12-27_21-20-03.pngUPDATE 2: Η κ. Αδαμάκη είχε υποβάλλει ένα απειλητικό σχόλιο στις 28/12/2017, το οποίο δεν ενέκρινα, διότι το θεώρησα (και το θεωρώ ακόμη) σοβαρή παρενόχληση και ανυπόστατο νομικό εκφοβισμό μαζί με συκοφαντία (ότι δήθεν την διέσυρα). Παρόλ’ αυτά, αποφάσισα αργότερα (στις 20/5/2020) να το δημοσιεύσω (σαν σκρην-σοτ) σβήνοντας προσωπικά δεδομένα (i.p address / e-mail) διότι το σχόλιό της θέτει ένα ζήτημα που χρήζει ξεκαθαρίσματος, τόσο από νομική, όσο και από πολιτική / επικοινωνιακή άποψη. Πολύ αργότερα (19/2/2021) αφού πρώτα έμαθα το νόμο 370Α που επικαλέστηκε και ρώτησα ειδικούς, της απάντησα στα σχόλια, αφήνοντάς την ελεύθερη να απαντήσει, αν το επιθυμεί…

Αν ο καθένας που γράφει επικριτικά δημόσια σχόλια και παίρνει απαντήσεις (που αναλογούν σε όσα έγραψε) απαιτήσει να σβηστούν τα δικά του σχόλια και αποπειραθεί να αντιστρέψει το νόημα του διαλόγου (αναδρομικά) υποδυόμενος τον θιγμένο, ΤΙ γίνεται? άραγε, έχει βάση μια τέτοια απαίτηση μέσα στο σημερινό νομικό μας σύστημα? Χλωμό το βλέπω αλλά… επειδή δεν είμαι νομικός θέτω το ερώτημα στο κοινό. UPDATE (19-2-2021):  ΔΕΝ έχει νόημα (ή νομική ισχύ) μια τέτοια απαίτηση. Δείτε τα σχόλια, σχετικά…

Ιδού το σχόλιο της κυρίας: Ακόμη και αν υπήρχε νομική βάση γι’ αυτό (που τελικά δεν υπάρχει), είναι προφανής η τεράστια αναστάτωση και καταστροφή στο δημόσιο διάλογο που θα προκαλούσε μια τέτοια απαίτηση, η οποία… (ας σημειωθεί ότι) δεν θα μπορούσε καν να υπάρξει έξω από το ιδιότυπο περιβάλλον του facebook.

Π.χ. σε blogs σαν αυτό εδώ, της WordPress, δεν είναι τεχνικά εφικτό για κάθε σχολιαστή να αφαιρεί τα σχόλιά του εκ των υστέρων, ή να τα αλλάζει. Ασφαλώς μπορεί να στείλει γραπτό μήνυμα ότι θα ήθελε να σβηστούν δικά του σχόλια, αλλά… δεν είναι υποχρεωμένος ο διαχειριστής του blog να υπακούσει, ΙΔΙΩΣ αν ταυτόχρονα συκοφαντείται από τον/την αποστολέα του αιτήματος. Εξάλλου…  υπακούσει και σβήσει τα συγκεκριμμένα σχόλια, τότε… όχι μόνο καταστρέφεται η ακεραιότητα και το νόημα του συνολικού διαλόγου όπου γράφτηκαν, αλλά αναδύεται ένας νέος κίνδυνος, το να ισχυριστεί ο “θιγόμενος” (εκ των υστέρων) ότι ΔΗΘΕΝ “διασύρθηκε” ενώ πουθενά δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από τον αρχικό δημόσιο διάλογο όπου συμμετείχε.

Ο αρχικός δημόσιος διάλογος είναι η μοναδική απόδειξη για κάθε ισχυρισμό εκ των υστέρων, και προφανώς συμφέρει κάθε αθώο που συμμετείχε να μην αλλοιωθεί εκ των υστέρων, καταστρέφοντας τη δυνατότητα να αποδειχτεί η αθωότητά του, διότι… ΑΝ αλλοιωθεί, τότε αυτό θα γίνει μόνο η αρχή ενός δυσάρεστου κυκεώνα παρενεργειών και αρνητικών συνεπειών, όχι μόνο για την (εκάστοτε) “προσωπική διένεξη”, αλλά και για το σύνολο του Δημοσίου Διαλόγου, σε βάρος και της δυνατότητας να διεξάγεται δημοκρατικά, με σεβασμό στη λογική συνέπεια και στους άλλους συνομιλητές, αλλά και για την ιστορική διαφύλαξη δημοσίων πολιτικών διαλόγων σε βάθος χρόνου.


Διαβάστε επίσης:

 

5 comments

  1. Aπο τη στιγμη που με διαπομπευες κυριε στο φβ , εσβησα τα σχολια.Σε προειδοποιησα γραπτα οτι δεν επιτρεπω καμμια αναπαραγωγη κειμενου.Απο τη στιγμη που τα σχολια σβησθηκαν απο εμενα, δεν ειναι πια δημοσια.Πλεον εχεις διαπραξει το κακουργημα του 370 Α και σε αστικο επιπεδο προσβολη προσωπικοτητας.Ζητα δημοσια συγγνωμη και κατεβασε την αναρτηση.

    • Επειδή δεν είμαι νομομαθής και δεν έχω όρεξη για ανυπόστατες μηνύσεις χωρίς λόγο… ούτε για εκβιαστικές απειλές και απαιτήσεις για αθέμιτη αυτο-λογοκρισία, όπως οι δικές σας… κράτησα το σχόλιό σας σε αναμονή… 3+ χρόνια.

      Τελικά, επειδή πληροφορήθηκα ΤΙ ισχύει από νομομαθείς ΚΑΙ βρήκα σχετικό κείμενο που αναλύει το “κακούργημα” που (συκοφαντικά κι εκβιαστικά) μου αποδίδετε, απαντώ.

      1) Ο νόμος και διάταξη 370Α που επικαλείστε ΔΕΝ αφορά ΔΗΜΟΣΙΟ ΛΟΓΟ και ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ. Αφορά το απόρρητο ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ και ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ορίστε σχετικό κείμενο αναλυτικά:
      https://www.lawspot.gr/nomika-blogs/theodora_fotioy/aporrito-epikoinonion-neos-poinikos-kodikas-kai-prosopika-dedomena
      Βεβαίως… έχετε [ενδεχομένως] το “ελαφρυντικό” ότι ΙΣΩΣ δεν καταλάβατε πως ο εν λόγω διάλογός μας στο προφίλ του κ. Σωμαράκη, συντρόφου της κ. Αλίκης Παπαχελά (στην οποία… επιτεθήκατε) ήταν ΔΗΜΟΣΙΟΣ σε ΔΗΜΟΣΙΑ ανάρτηση.

      2) Ισχυρίζεστε (ψευδέστατα κατ’ εμέ) ότι “σας διαπόμπευα”. Αυτό όχι μόνo δεν ισχύει, αλλά ο καλύτερος τρόπος να αποδειχτεί 100% ότι ΔΕΝ ισχύει… είναι να μείνει ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ διάλογός μας ΑΠΕΙΡΑΧΤΟΣ από αλλοιώσεις η λογοκρισίες λεχθέντων σαν αυτές που απαιτείτε ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ. Εξάλλου, όσα γράψατε δημόσια ΔΕΝ ήταν ποινικά κολάσιμα, ούτε αποκάλυψαν προσωπικά δεδομένα, οπότε… δεν δικαιολογείται η ΝΟΜΙΚΗ απαίτησή σας να σβηστούν, όσο κι αν μετανιώσατε (ενδεχομένως) που τα γράψατε.

      3) Αν δεν σας αρέσει ή σας θίγει η ΔΗΜΟΣΙΑ επικοινωνία, γράψτε ή μιλήστε ΙΔΙΩΤΙΚΑ και μετά… ΑΝ κάποιος “αποκαλύψει” δικά σας λεχθέντα μηνύστε τον ελεύθερα.
      Αλλά… ΜΗ διανοηθείτε ξανά να επιτεθείτε με απαράδεκτες απειλές επικαλούμενη [δήθεν] νομική αυθεντία σε θέματα που αφορούν το ΔΗΜΟΣΙΟ διάλογο του διαδικτύου, στον οποίο εύχομαι να έχετε το ελαφρυντικό να ΜΗ γνωρίζετε επαρκώς.
      Διότι… μπορεί να μην ξέρω όλους τους νόμους, ή να… αηδιάζω με νόμους όπως του Νίκου Παρασκευόπουλου (που πρότεινε να γίνει ο βιασμός… πλημμέλημα) αλλά στο διαδίκτυο είμαι ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ (1994) κι έχω 26 χρόνια πείρας στα ήθη και έθιμά του.

      Στη διάθεσή σας, ως έμπειρος μπλόγκερ και σχολιαστής, αν έχετε απορίες ή ενστάσεις. 😆
      Γ. Στάθης (κύριο blog http://omadeon.wordpress.com, όχι… το παρόν που έχει αρχικό γράμμα ΜΗΔΕΝ)

      Υ.Γ. Εννοείται ότι… τόσο το ΠΑΡΟΝ δημόσιο σχόλιό μου, ΟΣΟ και το δικό σας… ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που δημοσιεύονται, ΔΕΝ ΣΒΗΝΟΝΤΑΙ
      (εκτός αν, πολύ σπανίως, σβήνονται σχόλια που κάνουν παρανομίες, π.χ. απειλές, συκοφαντίες κλπ.) και σημειώστε ότι στο παρόν ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΒΡΙΣΑ, ούτε σας “συκοφάντησα”. Φυσικά έχετε το αναφαίρετο δικαίωμα να διαφωνείτε, όπως είθισται στο δημοκρατικό δημόσιο διάλογο.

      Υ.Γ.2 Τελικά… αν συνεχιστεί η δική σας σοβαρή παρερμηνεία του 370Α ή αν καθιερωθεί σαν εσφαλμένη νομική πρακτική, τότε… δεν έχει κανένα μέλλον ο δημόσιος λόγος και διάλογος εν συνόλω και καμμία δημοκρατικότητα δεν θα είναι πια εφικτή. Γι αυτό, είστε καλοδεχούμενη να σχολιάσετε (πάντα δημόσια) στο πολύ σημαντικό αυτό θέμα. Το ότι είστε επαγγελματίας δικηγόρος με τέτοιες επικίνδυνες απόψεις (ή παρερμηνείες) είναι κατ’ εμέ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΟ και χρήζει εκτενούς διαλόγου με πολιτική κριτική. Φυσικά… δεν το αποκλείω να αλλάξει και πάλι ο νόμος στο μέλλον, για να δικαιολογήσει ασύστολα ψεύδη πολιτικάντηδων κατοχυρώνοντας το “δικαίωμά τους” να σβήνεται κάθε καταγραφή όσων είπαν, αλλά τότε… το τεράστιο πολιτικό πρόβλημα που θα προκύψει είναι αναμφισβήτητο…

  2. Αυτό το “κολπάκι” που αυτομάτως θεωρεί “προσωπικά δεδομένα” όσα ΔΗΜΟΣΙΑ λεχθέντα καταγράφονται… ΕΠΕΙΔΗ σβήστηκαν εκ των υστέρων από όσους τα έγραψαν… είναι αντιφατικό, παράλογο ΚΑΙ πολιτικά απαράδεκτο, αν και… διόλου παράξενο στη βοθρο-κουλτούρα του facebook, το οποίο… δρα σαν μαύρη τρύπα, απορροφώντας δημόσιες συζητήσεις που διεξάγονται πάνω σε… κινούμενη άμμο.

    Συνεπάγεται (λογικά) ότι π.χ. κάθε πολιτικός (ή δημόσιο πρόσωπο) που σβήνει δημόσια σχόλιά του (ή δημόσια προφίλ) θα μπορεί αργότερα… να μηνύσει (και να επιβάλλει ποινές σε) όσους τα κατάγραψαν ΠΡΙΝ τα σβήσει αυτός που τα έγραψε.

    Δυστυχώς δεν αποκλείω αυτή η παρερμηνεία του 370Α να έχει… σαγηνεύσει πολύ κόσμο που… φεησμπουκίζεται ασύστολα και νομίζει ότι μπορεί να εκμηδενίσει κάθε αντίλογο, ακόμη και νομικά… σβήνοντας τα δικά του “δημόσια ίχνη” σε συζητήσεις και απαιτώντας να μην έχουν καταγραφεί…

    • Κάτι ακόμη…

      -ΑΝ… μέσα σε έναν σχετικά έντονο διάλογο (όχι όμως με νομικά επιλήψιμα σχόλια) σβηστούν ΟΛΑ τα σχόλια ενός προσώπου που… απαίτησε να σβηστούν με νομικές απειλές, τότε το έντονο ύφος των ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ σε… ανύπαρκτα (πλέον) σχόλια θα καταστεί αυτομάτως… είτε ακατανόητο, είτε παρεξηγήσιμο, είτε ΚΑΙ τα δύο, ενώ η νομική “απειλή” θα έχει αυξημένη δυνατότητα να υλοποιηθεί στην πράξη, εκμεταλλευόμενη τα σχόλια ΑΛΛΩΝ συνομιλητών, τα οποία… (ΧΩΡΙΣ τα σχόλια του απειλώντα-με-μήνυση) αποκτούν νέο νόημα, πολύ πιθανώς παρεξηγήσιμο ή επιδεχόμενο (ακόμη πιο έντονες) νομικές “απειλές”…

      Αυτό καταδεικνύει το λογικό παράδοξο να απειλεί κανείς με μηνύσεις κάποιους… όχι για όσα είπαν, αλλά για όσα… είπε ο ίδιος (και καταγράφτηκαν πριν τα σβήσει).

  3. Υπάρχουν κι άλλα… λογικά παράδοξα ή… νομικές γελοιότητες στην απαίτηση κάποιου να σβηστούν δημόσια σχόλιά του επειδή οι απαντήσεις άλλων [δήθεν] “διασύρουν” τον απαιτώντα σβήσιμο των… δικών του σχολίων.

    1) Αν κάποιος σε διασύρει κυρία μου, σε διασύρει με ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙ, όχι με όσα έγραψες ΕΣΥ η ίδια.
    2) Αν τον αναγκάσεις να σβήσει κάθε καταγραφή όσων ΕΣΥ έγραψες, τότε ο “διασυρμός” σου ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ
    (αλλά στερείται… ελαφρυντικών, εφόσον δεν φαίνεται πια σε ΤΙ ακριβώς ΑΠΑΝΤΗΣΕ)΄.

Leave a comment