Απειλές μηνύσεων χωρίς λόγο στο facebook και μετά… σβήσιμο σχολίων!

26166932_936439393172300_4189018131956725435_n

Σε μία παλιά δημόσια ανάρτηση του Απόστολου Σωμαράκη (23 Οκτωβρίου 2017) μπήκε στις 26 Δεκέμβρη μία νέα σχολιάστρια, η οποία… αφού δήλωσε άγνοια και απορία για σημαντικά γνωστά δεδομένα στην υπόθεση του City Plaza (που αναλύεται με κλικ εδώ), στη συνέχεια αρπάχτηκε χωρίς λόγο, απειλώντας με μηνύσεις και αυτόφωρο πολύ κόσμο, ακόμη κι εμένα! Μάλιστα ο μοναδικός προφανής λόγος που έφαγα τη νομική απειλή για αυτόφωρο είναι ότι δήλωσα πως σώζω τις δημόσιες συζητήσεις στο facebook. Αργότερα, συνειδητοποίησα ότι…

  • Η γελοία απειλή αυτοφώρου που υπέστην (επειδή σώζω δημόσιες συζητήσεις) δεν αποκλείεται στο μέλλον να τεθεί και γενικότερα, με βάση το λάθος σκεπτικό “ΕΦΟΣΟΝ οι δημόσιες συζητήσεις κρύφτηκαν από το υπόλοιπο διαδίκτυο, έγιναν ιδιωτικές, άρα η καταγραφή τους διώκεται” -όπως η ηχογράφηση τηλεφωνημάτων. (Σιγά μη διωχθεί ποινικά και το… σώσιμο ιστοσελίδων -χεχε).
  • Και όμως! Ένα τέτοιο γελοίο σκεπτικό μερικοί ίσως το υιοθετήσουν και σοβαρά. Α, ρε γλέντια!… Τότε να δείτε πόσο θα ευαισθητοποιηθεί πολύς κόσμος που δεν έχει καταλάβει το “πραξικόπημα” της καταστροφής του Δημοσίου Λόγου από το facebook.

Anyway… Η ίδια σχολιάστρια έσπευσε, λίγο αργότερα, να σβήσει όλα τα δικά της σχόλια αφήνοντας ανέπαφο μόνο ένα, εκείνο της κύριας νομικής απειλής της. Πολύ πιθανώς, σβήνοντας τα δικά της σχόλια ελπίζει να “αποδείξει” σε άλλους (ή ακόμη και σε… δικαστήριο) ότι υπέστη αναίτιες δημόσιες επιθέσεις! Ε, συγνώμη… δεν είμαστε και χθεσινοί. Εκείνο που δήλωσα για την υπεράσπιση του δημοσίου διαλόγου και τη φύλαξή του (ώστε να μην αλλοιώνεται) το εννοώ και το εφαρμόζω, εξίσου σχολαστικά με τον σεβασμό μου σε προσωπικά δεδομένα (ή πριβέ συζητήσεις όπου οι παρευρισκόμενοι δεν θάθελαν να βγουν δημόσια -και δεν διανοούμαι να παραβιάσω αυτό το δικαίωμά τους).  Ας μάθουμε επιτέλους ότι ο Δημόσιος Διάλογος είναι η Ψυχή της Δημοκρατίας!

Εν πάση περιπτώσει, επειδή η καλή αυτή κυρία με τους καλούς της τρόπους (ας μου επιτραπεί και ολίγη ειρωνεία εδώ)… απείλησε επανειλλημένα και απολύτως αβάσιμα (νομίζω) σχεδόν όλους τους άλλους με μηνύσεις, ενώ δηλώνει και δικηγόρος το επάγγελμα, θεώρησα καλό να αναρτήσω ένα ακριβές screen-shot όλης της συζήτησης, πριν εκείνη σβήσει τα σχόλιά της. Θα τα βρείτε όλα εύκολα πιο κάτω και… δεν χρειάζεται ούτε καν να σας πω το όνομα της κυρίας! Η συζήτηση σώθηκε και σαν ιστοσελίδα (για τεκμηρίωση), αλλά είναι τεχνικά πιο βολικό το εξής screen-shot:

2017-12-27_21-20-03.pngUPDATE (20/5/2020): Η κ. Αδαμάκη είχε υποβάλλει ένα απειλητικό κι εχθρικό σχόλιο στις 28/12/2017 το οποίο δεν ενέκρινα διότι το θεώρησα (και το θεωρώ ακόμη) σοβαρή παρενόχληση και ανυπόστατο νομικό εκφοβισμό μαζί με συκοφαντία (ότι δήθεν την διέσυρα). Παρόλ’ αυτά, αποφάσισα τελικά να το δημοσιεύσω (σαν σκρην-σοτ) σβήνοντας προσωπικά δεδομένα (i.p a.ddress / e-mail) διότι το σχόλιο θέτει ένα ζήτημα που χρήζει ξεκαθαρίσματος, τόσο από νομική, όσο και από πολιτική / επικοινωνιακή άποψη.

Αν ο καθένας που γράφει επικριτικά δημόσια σχόλια και παίρνει απαντήσεις (που αναλογούν σε όσα έγραψε)… απαιτήσει να σβηστούν τα δικά του σχόλια και αποπειραθεί να αντιστρέψει το νόημα του διαλόγου (αναδρομικά) υποδυόμενος τον θιγμένο, ΤΙ γίνεται? άραγε, έχει βάση μια τέτοια απαίτηση μέσα στο σημερινό νομικό μας σύστημα? Χλωμό το βλέπω αλλά… επειδή δεν είμαι νομικός θέτω το ερώτημα στο κοινό. Ιδού το σχόλιο της κυρίας. (Δεν το ελευθέρωσα ως σχόλιο διότι τότε αυτομάτως θα της δινόταν δικαίωμα να σχολιάζει ελεύθερα χωρίς κανέναν έλεγχο και… δεν την εμπιστεύομαι):

Ακόμη κι αν υπάρχει νομική βάση γι’ αυτό… είναι προφανής η τεράστια αναστάτωση και καταστροφή στο δημόσιο διάλογο που θα προκαλούσε μια τέτοια απαίτηση, η οποία… (ας σημειωθεί ότι) δεν θα μπορούσε καν να υπάρξει έξω από το ιδιότυπο περιβάλλον του facebook.

Π.χ. σε blogs σαν αυτό εδώ,  της WordPress, δεν είναι εφικτό για κάθε σχολιαστή να αφαιρεί τα σχόλιά του εκ των υστέρων ή να τα αλλάζει. Ασφαλώς μπορεί να στείλει γραπτό μήνυμα ότι θάθελε να σβηστούν τα δικά του σχόλια αλλά δεν είναι υποχρεωμένος ο διαχειριστής του blog να υπακούσει, ΙΔΙΩΣ αν ταυτόχρονα συκοφαντείται από τον αποστολέα του αιτήματος. Αν υπακούσει και σβήσει τα συγκεκριμμένα σχόλια, όχι μόνο καταστρέφεται η ακεραιότητα και το νόημα του συνολικού διαλόγου όπου γράφτηκαν αλλά αναδύεται κι ένας νέος κίνδυνος, το να ισχυριστεί ο “θιγόμενος” εκ των υστέρων ότι ΔΗΘΕΝ “διασύρθηκε” ενώ πουθενά δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από τον αρχικό δημόσιο διάλογο, όπου συμμετείχε. Ο αρχικός δημόσιος διάλογος είναι η μοναδική απόδειξη για κάθε εκ των υστέρων ισχυρισμό και προφανώς συμφέρει κάθε αθώο που συμμετείχε να μην αλλοιωθεί εκ των υστέρων, καταστρέφοντας τη δυνατότητα να αποδειχτεί η αθωότητά του.

Κι αυτό… είναι μόνο η αρχή, ενός δυσάρεστου κυκεώνα παρενεργειών και αρνητικών συνεπειών, όχι μόνο για την (εκάστοτε) “προσωπική διένεξη” αλλά και για το σύνολο του Δημοσίου Διαλόγου και της πρακτικής δυνατότητας να γίνει δημοκρατικά, με στοιχειώδη σεβασμό στη λογική συνέπεια, στο σεβασμό συνομιλητών και στην ιστορική διαφύλαξη δημοσίων πολιτικών διαλόγων  σε βάθος χρόνου.


Διαβάστε επίσης:

10 χρόνια στο facebook, τόση… δημοσιο-καφρίλα δεν είδα, όση υπέστη η Αλίκη Παπαχελά!

Ενας σβησμένος διάλογος για την Angela Davis και το Ινστιτούτο Πουλαντζά…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s