Ενας σβησμένος διάλογος για την Angela Davis και το Ινστιτούτο Πουλαντζά…

Στο facebook, αν σβήσει κάποιος ένα δικό του σχόλιο, που απαντήθηκε με πολλά άλλα σχόλια κάτω-δεξιά σε “διακλάδωση”… τότε αυτομάτως σβήνει και όλα τα σχόλια της “διακλάδωσης” από το σβησμένο σχόλιό του. Σχεδόν πάντα, όσοι κάνουν τέτοια αυτο-σβησίματα θέλουν να κρύψουν τμήμα διαλόγου όπου εκτέθηκαν ή ξεφτιλίστηκαν. Η απόκρυψη αυτή ισχύει για όλους, όχι μόνο για μπλοκαρισμένους. Σαν αποτέλεσμα, οι αναγνώστες ενδέχεται να μη μπορούν να βγάλουν νόημα στη συζήτηση, βλέποντας μόνο τα επόμενα σχόλια και όχι το κρίσιμο τμήμα διαλόγου που κρύφτηκε για πάντα. Κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν πάει να σβήσει δικό του σχόλιο χωρίς λόγο, από το οποίο κρέμεται “τσαμπί” διακλάδωσης διαλόγου με άλλους, διότι ξέρει ότι θα προκαλέσει δολιοφθορά στο διάλογο…

Σε μια συζήτηση για τη διάλεξη της Angela Davis στο συριζέικο Ινστιτούτο Πουλαντζάς, ένας υποστηρικτής της, που εμμέσως στήριξε και το Ινστιτούτο αρνούμενος επίμονα να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις (χαρακτηρίζοντάς τες “για μικρά παιδιά”)… έσβησε ένα κρίσιμο σχόλιό του, κάτω από το οποίο κρεμόταν σαν τσαμπί μεγάλο τμήμα διαλόγου,  το οποίο χάθηκε για πάντα! Δυστυχώς όμως για εκείνον… είχα λάβει τα μέτρα μου, σώζοντας κατά διαστήματα τη συζήτηση. Παραθέτω εδώ [1] το τμήμα της συζήτησης που σβήστηκε και [2], [3] όλη τη συζήτηση. (Ο ίδιος μπλοκάρισε και εμένα,  φυσικά…)

  • Hint: Αν θέλετε να προστατευτείτε (και να προστατεύσετε την ακεραιότητα του διαλόγου) από τέτοιες… παθογένειες  χρηστών του facebook, καλό είναι να μην ασκείτε κριτική σε κάποιον ανοίγοντας “διακλάδωση” κάτω-δεξιά από δικό του σχόλιο, διότι… αν αργότερα εκείνος ζοριστεί ή εκτεθεί, μπορεί να σβήσει το αρχικό σχόλιό του, πετώντας στα σκουπίδια αυτομάτως και την κριτική σας, μαζί με κάθε άλλο σχόλιο μέσα στη “διακλάδωση”. Όταν ασκείτε κριτική, κάντε τη λοιπόν  χωρίς να ανοίξετε “διακλάδωση”.
  • Καλό είναι επίσης να “ταγκάρετε” το πρόσωπο που κριτικάρετε, διότι μπορεί να προκύψουν αργότερα άλλες “διακλαδώσεις”, που δυσχεραίνουν την ανάγνωση.

Ορίστε τα screen-shots, λοιπόν:

[1] Αυτοτελές (σβησμένο τώρα) τμήμα διαλόγου, όπου ο Kostas Grigioriadis είπε για την επίσκεψη της Angela Davis στο συριζέικο Ινστιτούτο Πουλαντζάς…

davis0_2017-12-14_16-02-35.jpg

 

[2] Ακολουθεί όλη η συζήτηση πριν το σβησμένο σχόλιο του Kostas Grigoriadis,  όπως σώθηκε αρχικά, πριν… μπλοκαριστώ από τον ίδιο:

davis2a_2017-12-14_17-14-53.jpg

Το τελευταίο σχόλιο (“Καλά έκανε και πήγε…”) ήταν αυτό που σβήστηκε, σβήνοντας αυτομάτως και όλα τα προηγούμενα (του screen-shot [1] της “διακλάδωσης”).

[3] Ακολουθεί η υπόλοιπη συζήτηση, μετά από όλα τα προηγούμενα. Ας σημειωθεί ότι σβήνοντας το τμήμα διαλόγου [1] ο K.G. κατάφερε να… παραπλανά πολύ σοβαρά, διότι η δική μου κριτική χωρίς τα προηγούμενα φαίνεται σχεδόν αναίτια:

davis2b_2017-12-14_17-14-53

(τέλος συζήτησης)

Σημειώσεις:

[1] Αργότερα, έγιναν κι άλλα σχόλια, όπου… γνωστή μουσικός δήλωσε ότι υπέστη άδικο μπλοκάρισμα από όλες τις “σελίδες” του facebook, επειδή τόλμησε να ασκήσει κριτική στην Angela Davis μέσα στην επίσημη σελίδα της Davis (του εκδοτικού οίκου της). Στο facebook τέτοιες επίσημες “σελίδες” έχουν διαφορετική μεταχείριση, με άλλους κανόνες και με… ιδιαίτερη στήριξη αν αφορούν προϊόντα, βιβλία, διασημότητες που “πουλάνε” (ή πληρώνουν διαφήμιση), κλπ. (ίσως επανέλθω με λεπτομέρειες και νέα screen-shots αργότερα, σε updates)…

UPDATE 1: (σχόλια που προστέθηκαν κάτω από ένα δικό μου γραμμένο στα αγγλικά).

davis3_2017-12-14_21-48-58.jpg

UPDATE 2: (συνέχεια σχολίων)

davis4_2017-12-14_22-40-45.jpg

2017-12-14_21-56-44.jpg

Διαβάστε επίσης:

 

One comment

Leave a comment